Pressmeddelanden och nyheter / 16 november, 2021

Pengar till eldsjälar i Staffanstorp

 

Startfinansiering för dem som vill starta ett initiativ i Staffanstorps kommun. Den ideella organisationen ChangeX, i samarbete med Microsoft, söker engagerade personer, grupper, föreningar och andra som vill göra skillnad i sitt närsamhälle. Nu kan ansökningar för stöd och startfinansiering göras online, öppet för alla i kommunen. 

 

Det nya initiativet är en svensk samhällsutmaning där engagerade personer, grupper, föreningar, församlingar, skolor, organisationer och fler, söks för att starta ett samhällsinitiativ i sitt närsamhälle. Initiativen, kallad Sweden Community Challenge, är beprövade hållbarhetssatsningar som ChangeX, en ursprungligen irländsk ideell organisation, hjälpt starta på Irland, i England och USA.  Dessa initiativ har nu startats upp i Sverige, och specifikt i Staffanstorps, Lunds, Gävles och Sandvikens kommuner.

 

ChangeX mål är att hjälpa människor som vill bättra det område de bor i och ge dem det stöd de behöver för att komma i gång. Alla projekt är öppna för all och har fokus på gemenskap, samhälle och hållbarhet, de är ämnade att ha en positiv effekt i den ort man bor.

 

De utvalda idéerna tillgängliga till alla i Staffanstorps kommun. Det finns tio olika projekt att välja mellan, för olika intressen och åldrar, så som Cykling Utan Ålder, Håll Sverige Rent, Skolträdgården och fler. Ansökningsprocessen görs helt online via ChangeX plattform. För att få finansieringsstödets godkänt, fullföljs fem steg som inkluderar ett samtal med ChangeX och planering med sitt team.

 

”Vi hoppas att denna utmaning gör det lättare för människor att agera kring de frågor de bryr sig om i sitt närsamhälle. Vi är glada över att kunna stödja nya projekt i Staffanstorp. Utmaningen är öppen för alla och det viktigaste kriteriet är att du brinner för att bygga ett blomstrande lokalsamhälle och att du vill göra skillnad för människor i det område du bor i”, säger Niamh McKenna, medgrundare av ChangeX.

 

Microsoft har investerat 800 000 i det svenska initiativets första skede, vilket finansierar projekten med mellan 5 000 och 50 000 kr för startkostnader. Det viktigaste kriteriet är att man brinner för att bygga ett blomstrande närsamhälle, att man vill göra skillnad för människor i det område man bor i.

 

Finanserieng sker via The Microsoft Community Empowerment Fund, en fond som drivs av Microsofts globala datacenter-team. Fonden har skapats för att stötta projekt och satsningar som ska komma samhället till gagn på de orter där Microsoft etablerar datacenter. Det är en del av Microsofts arbete för att skapa långsiktig och hållbar inverkan på lokalsamhället. ChangeX söker alla typer av människor och grupper som vill starta ett projekt och uppmuntrar alla att söka.

Några exempel på initiativ är:

 

KEEP SWEDEN TIDY – städdagar i ditt närsamhälle där ni kan tillsammans städa upp platser som är viktiga för er.

 

OPEN ORCHARD – plantera en öppen fruktträdgård som alla kan ta nytta av.

 

CYKLING UTAN ÅLDER – organisera turer med trishaw-cyklar för äldre i ditt närsamhälle och hjälp motarbeta isolering bland seniorer.

 

REPAIR CAFÉ – starta en mötesplats där ni kan fixa i stället för att slänga.

 

Mer information och pressbilder

 

Alla initiativ och ytterligare information

https://www.changex.org/ie/funds/sweden-community-challenge

 

Bildarkiv

ChangeX Bilder

 

 

Kontaktpersoner

 

 

Niamh McKenna

Head of Impact och medgrundare

Mob: +353 87 931 1966

Epost: niamh@changex.org

 

Barbara Marin

Impact Associate – Sweden

Mob: +353 83 461 7490

Epost: barbara@changex.org

 

 

 

 

 

Våra sociala mediekonton – ChangeX

Facebook: https://www.facebook.com/changexhq/

Twitter: https://www.twitter.com/changexhq

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/changex