Pressmeddelanden och nyheter / 12 januari, 2016

Brist på kvalificerade byggsmeder och industrirörläggare kan ge ny utbildning

När byggande nu börjat ta fart är det brist på kompetenta byggsmeder och industrirörläggare. En ny utbildning på yrkeshögskolan kan råda bot på det.

Ett tjugotal skånska företag och organisationer har ställt sig bakom den ansökan om yrkeshögskoleutbildning som lämnats in.

– Många skickliga hantverkare utbildades en gång på de svenska varven. De flesta av dem är idag nära pensionsåldern, säger Stefan Olofsson, ägare till Olofssons smedja och en av de entreprenörer som tillsammans med Lernia tagit initiativ till den nya utbildningen.

Bakom ansökan står ett förutom Lernia ett antal smeder och rörföretag där Olofssons Smedja i Staffanstorp är en av dem.

Programmet är ettårigt och förutsätter att man har en svetsutbildning på gymnasienivå eller har motsvarande erfarenhet från arbetslivet. Och den leder till helt nya certifieringar, en för byggsmeder och en för industrirörläggare. Den teoretiska utbildningen kommer att ske hos Lernia i Malmö.

Utspridda runt om i Skåne

De praktiska momenten kommer att genomföras under tio veckor ute hos ett antal företag på olika orter runt om i Skåne.

– Vi förväntar oss att både elever från gymnasiet och erfarna hantverkare inom smide, VVS och bygg kommer att söka till utbildningen, säger Sami Järvenpää på Reppu Svets & Montage i Trelleborg.

Kursstart är planerad till hösten 2016 och certifieringen till våren 2017 under förutsättning av att ansökan går igenom.

Företag som önskar bistå med plats för den praktiska delen kontaktar Sami Järvenpää, 070-792 22 11, sami@reppu.se.

______________

Bakom ansökan står Lernia och rörinstallationsföretagen Reppu Svets & Montage (Trelleborg), JS Smide (Skurup), T.I.B.A.B. (Trelleborg), Arildssons Rör (Malmö), Olofssons Smedja (Staffanstorp), Oresund Heavy Industries (Landskrona), Värmesvets Entreprenad (Eslöv) och Power Heat Piping (Malmö) samt IF Metall, Trelleborg Industrier, Wikan Personal, Sydsvenska Handelskammaren och MVR Mekaniska Verkstäders Riksförbund.

Kontaktuppgifter till Sami Järvenpää: 070-792 22 11, sami@reppu.se